Fælles Forandring efterskolernes verdensmåls-festival

Fælles Forandring efterskolernes verdensmåls-festival

Fælles Forandring

Fælles Forandrings Festival – af Esther Gundersen og Caroline Thelin

En dag i starten af september fortalte Kristian kort om et nyt initiativ, som Baunehøj skulle være en del af. Det skulle hedde noget i retning af “Det fælles bedste” eller “Grøn grønnere festival”.  Intet var sikkert, men det var noget med FN’s verdensmål. Uden noget kendskab til projektet eller nogen forventning mødte vi op. Til start var det nok mere tilfældighed end noget andet, der fik os til at gå med ind til mødet i Stillekupeen. Vi var omkring 10 elever og Kristian, der ikke virkede til at vide ret meget mere end os. Men han fortalte kort om en festival med udgangspunkt i FN’s Verdensmål, der skulle holdes sammen med efterskolerne, Flakkebjerg og Sejergaarden. Vi blev hér en del af en styregruppe på Baunehøj, som skulle være med til at arrangere festivalen.

Det skulle vise sig at være en større udfordring, for så snart navnet Fælles Forandrings Festival var vedtaget, lå der meget arbejde forude. Opgaven var fra start meget uklar, og der var mange bolde i luften og ideer, der skulle koges ned.

I takt med at projektet blev mere konkret, blev det også mere vores. Det gik fra at være noget, Kristian og Ronja stod for, til at blive en meget stor del af vores efterskoleår. En del af det, der i dag gør projektet så spændende, er at det tager udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål. Ved at sætte dem på dagsordenen kan vi måske være med til at sætte gang i nogle tanker om alt fra klima og grøn energi til ansvarligt forbrug og produktion, og det er spændende at være med til at sætte sit præg på.

I styregruppen sidder vi nogle elever fra Baunehøj, Flakkebjerg og Sejergaarden, og derudover er der én eller flere lærere fra hver efterskole. Samarbejdet mellem efterskolerne er virkelig spændende, og når vi ikke snakker økonomi, er det ret sjovt. Det er vildt grineren at være med til at skabe noget i fællesskab med andre efterskoler og elever derfra, og det er fedt at være en del af en gruppe, hvor alle er engageret og syntes at festivalens formål er vigtigt. Styregruppens opgaver kan være alt fra at lave kampagner, koordinere praktiske opgaver på dagen, holde foredrag på andre skoler til at poste på vores instagram og facebook profil.

Cirka en gang om måneden mødes vi i styregruppen fra alle skoler. Styregruppemøderne kan være virkelig lange. Vi sidder nogle gange i 2-3 timer og tager beslutninger i forhold til økonomi, koordinering og PR, og det kan være ret kedeligt og svært at følge med i, når det er meget langt fra det efterskoleliv, som vi lever til daglig. Heldigvis er der en masse dejlige mennesker bag projektet, som er med til møderne (og oftest også kaffe og kage). Men det er virkelig fedt at være en del af den her proces og være med til at skabe det med de andre elever.

Fælles forandring har lært os en helt masse om samarbejde, og at man kan gøre en forskel. Men vi har også lært, at det ikke er noget, der bare kommer af sig selv. I styregruppen har vi lagt meget arbejde i at få stablet det her projekt på benene. Det har krævet dedikation at få det gennemført, også selv når alle opgaverne ikke var de sjoveste. Gennem de måneder der er gået i fælles forandringens tegn, er projektet kun blevet sjovere og federe at være en del af. I starten ville vi aldrig have troet på, at det ville være muligt selv at dyrke kartofler til festivalens 600 deltagere eller få så mange spændende bud på verdensmålsworkshops.

Festivalen er for efterskoler på Sjælland og afholdes d. 28. maj på Flakkebjerg Efterskole.

Share This